Stanowisko miasta Lublin w sprawie wydarzeń na Białorusi

17.08.202008:00

Lublin jest jednym z 11 miast, które podpisały stanowisko dotyczące wydarzeń na Białorusi. Podpisy złożyli także prezydenci Białegostoku, Bydgoszczy, Gdańska, Katowic, Krakowa, Łodzi, Poznania, Szczecina, Warszawy i Wrocławia.

"W imieniu społeczności miast zrzeszonych w Unii Metropolii Polskich pragniemy wyrazić swój głęboki niepokój związany z sytuacją na Białorusi po wyborach prezydenckich, jak również sprzeciw wobec podjętych przez białoruskie władze kroków sprowadzających się do użycia przemocy wobec protestujących." - czytamy w oświadczeniu.

Samorządowcy zwrócili szczególną uwagę na wolność i prawa człowieka. Zaapelowali do białoruskich władz o rozpoczęcie dialogu i zaprzestanie działań siłowych. Podkreślili także znaczenie współpracy z Białorusią.

Unia Metropolii Polskich to organizacja głównych miast Polskich, które są ośrodkami obszarów metropolitalnych. Powstała w 1990 r. wg projektu Instytutu Miasta “Tyle państwa ile miasta”, z inicjatywy prezydenta Warszawy, aby realizować partnerstwo stolicy z innymi głównymi miastami Polski. Ma na celu umocnienie pozycji Polski w Europie i na świecie. Stowarzyszone w Unii miasta są też członkami Stowarzyszenia Eurocities.