Sprawozdanie z konsultacji Programu współpracy na rok 2016

14.10.201514:42

Prezentujemy Sprawozdanie Prezydenta Miasta Lublin z przebiegu konsultacji z Radą Działalności Pożytku Publicznego Miasta Lublin oraz organizacjami pozarządowymi i podmiotami wymienionymi w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na temat projektu Programu współpracy Gminy Lublin z organizacjami pozarządowymi oraz z podmiotami, o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na rok 2016:

1. Organizator – Kancelaria Prezydenta, Urząd Miasta Lublin

2. Termin konsultacji - od 4 września do 27 września 2015 r.

3. Forma konsultacji - pisemne zgłoszenia uwag na adres e-mail: ngo@lublin.eu, otwarte spotkania w dniach: 17 oraz 22 września 2015 r. oraz posiedzenie Rady Działalności Pożytku Publicznego Miasta Lublin – 17 września 2015 r.

4. Dostępność projektu – projekt oraz ogłoszenie o konsultacjach został zamieszczony na stronie internetowej www.ngo.lublin.eu. Dodatkowo informacja była dystrybuowana na portalach: www.ngo.pl, www.lublin.ngo.pl stronie www.facebook.com/ngoLublin, biuletynach mailowych portalu www.ngo.pl.

Zestawienie uwag i opinii zgłoszonych w toku konsultacji projektu Programu współpracy Gminy Lublin z organizacjami pozarządowymi oraz z podmiotami, o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na rok 2016:

Propozycja zmiany

Organizacja wnioskująca

Opinia

1. Dodatkowy zapis w ramach rozdz. 5, par. 6 pkt 10) upowszechnianie i ochrona wolności i praw człowieka oraz swobód obywatelskich, a także działania wspomagające rozwój demokracji, w brzmieniu: "d) podejmowanie działań promujących postawy obywatelskie i patriotyczne".

Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych

Działania związane z edukacją obywatelską będą realizowane w ramach wdrożenia zapisów ustawy o nieodpłatnej pomocy prawnej oraz edukacji prawnej. Ustawa nakłada na samorząd obowiązek prowadzenia edukacji m.in. w zakresie praw i obowiązków obywatelskich oraz możliwości udziału obywateli w konsultacjach publicznych oraz w procesie stanowienia prawa. W obecnej sytuacji budżetowej, w związku z realizacją nowych zadań związanych z wdrożeniem w/w ustawy nie ma możliwości obsługi i finansowania dodatkowych działań.

Edukacja patriotyczna jest elementem procesy wychowawczego i edukacyjnego realizowanego w ramach programu nauczania w szkołach.

Miasto Lublin będzie współpracowało z organizacjami pozarządowymi w proponowanym zakresie w sposób pozafinansowy.

2. Dodatkowy zapis w ramach rozdz. 5, par. 6 pkt 7) ekologia, dziedzictwo przyrodnicze i ochrona zwierząt, w brzmieniu: "e) ochrona i zwiększenie zasobów przyrodniczych Miasta Lublin"

Stowarzyszenie Obrońców Wąwozów "Zimne Doły"

Wniosek został uwzględniony.

Facebook Obywatelski Lublin